smartwatchje

Hier moet je op letten bij het kopen van een smartwatch

Functies, design en batterijduur zijn slechts enkele aandachtspunten bij de aanschaf van een smartwatch of fitnesstracker. De eerste vraag die je jezelf moet stellen voordat je een wearable koopt, is wat het primaire gebruik ervan zal zijn. De twee grootste categorieën zijn vrije tijd/lifestyle en sport. Veel smartwatches proberen beide te combineren, maar dan moeten ze zich committeren aan bepaalde details.

Als de polsband bijvoorbeeld van siliconen is, spreekt dat meer voor een sportwearable dan voor een lifestyle-object. Details zoals IP-classificatie en gewicht zijn ook goede indicaties van aan welke kant een smartwatch staat. Daarnaast zijn er echter belangrijke punten die van toepassing zijn op producten uit beide categorieën.

Materialen – Titanium, Corning & lederen band

Smartwatches en fitnesstrackers hebben in dit opzicht veel gemeen met klassieke horloges. Het type materiaal heeft invloed op de prijs. Een titanium kast kost meer dan aluminium omdat het materiaal duurder en duurzamer is. Bepaalde legeringen moeten worden vermeden. Zeker als je de smartwatch voor iemand anders koopt. Materialen als nikkel, kobalt en chroom kunnen bijvoorbeeld allergische reacties op de huid veroorzaken. De meeste gebruikers zullen geen problemen hebben met een aluminium behuizing. Bij het displayglas van een smartwatch daarentegen moet u bij uw aankoopbeslissing rekening houden met het type glas. Als een fabrikant geen precieze informatie geeft, wordt in de meeste gevallen een krasvast glas gebruikt, maar precieze uitspraken zoals Corning-glas of in het beste geval “saffierglas” zijn beter. Natuurlijk, hoe stabieler het glas, hoe meer het kost. In tegenstelling tot het materiaal van de behuizing is het hier niet de moeite waard om op te slaan. Een ruwe ontmoeting met een deurkozijn kan anders leiden tot een dure smartwatch-reparatie. Dat hangt overigens ook af van de kwaliteit. Kijk anders eens in onze smartwatches top 5, waar ook met kwaliteit rekening is gehouden.

Bij het kopen van een smartwatch moet ook rekening worden gehouden met het materiaal van de armband. De uitspraak over allergische reacties in sommige metaallegeringen geldt ook voor metalen armbanden. De meeste smartwatches worden echter geleverd met leren of siliconen banden.

Controleer voordat u koopt of de smartwatch een snelwisselapparaat voor de armband heeft. Als het een gepatenteerde sluiting is, kunt u het beste vooraf controleren of er externe aanbieders zijn voor nieuwe armbanden en welke prijzen zij daarvoor rekenen. Vooral voor leren armbanden geldt: hoe goed een armband er ook uit de verpakking uitziet, op een gegeven moment wil je hem vervangen. Ofwel omdat het niet meer hygiënisch is, ofwel omdat een nieuwe stijl gepast is. Smartwatches met snelwissel polsbandjes hebben als grote voordeel dat ze punten scoren met een siliconen polsbandje voor het sporten en snel kunnen overtuigen met leer voor een elegant diner.

Fabrikanten van smartwatches bieden vaak verschillende formaten displays aan. De kleinere versie – vaak 42 mm in diameter – is bedoeld voor meer delicate/dunne polsen, terwijl maten zoals 44 en 46 mm voornamelijk gericht zijn op bredere polsen. Puur esthetisch gezien zien ‘grotere’ smartwatches er echter vaak goed uit op delicatere polsen. Kort over de vorm – informatie wordt meestal enigszins gecomprimeerd weergegeven op een hoekige smartwatch. Always-on displays zorgen voor veel gemak in het dagelijks leven. Hiermee kunt u op elk moment de tijd op het display aflezen zonder de typische polsrotatie van een smartwatch uit te voeren. Vooral in professionele meetings of met vrienden lijkt dit minder onbeleefd. Sommige smartwatches kregen deze functie pas achteraf. Zo kwamen de Oppo Watch en de OnePlus Watch uit de fabriek zonder always-on display.

Als je niet in de zorg werkt, zijn sommige functies in een smartwatch misschien niet helemaal duidelijk. Vragen als “Wat is het verschil tussen een ECG en een hartslagmeter?”, “Wat meet de sensor precies voor bloedzuurstof?” of “Hoe bepaalt mijn fitnesstracker mijn stressniveau?” zijn niet ongebruikelijk voordat ik een wearable koop . Laten we de vier meetwaarden eens met elkaar vergelijken. Een smartwatch met ECG registreert de elektrische signalen in uw hart om hartproblemen vroegtijdig op te sporen. De hartslagmeter meet je huidige hartslag en legt deze vast in een app. Beide waarden vervangen geen dure medische apparatuur, maar geven in ieder geval een eerste indicatie of verdere stappen met de huisarts besproken moeten worden. Ook wordt er een kleine hoeveelheid zuurstof in je bloed opgelost en ontstaat er zo een meetbare druk. Deze druk wordt het bloedzuurstofniveau genoemd. Als het te laag is, kan dit een teken zijn van longdisfunctie, ernstige problemen met de bloedsomloop of een stofwisselingsstoornis.

Deze waarden worden meestal gemeten op de vingertop of op de oorlel. De metingen aan de pols via smartwatch zijn echter te onnauwkeurig om hier betrouwbare waarden te geven. Die functie zou dan ook een ondergeschikte rol moeten spelen bij het kopen van een smartwatch.

Om stress te meten, vertrouwen de meeste smartwatches op het meten van de kleine onregelmatigheden in de hartslag. Onze harten kloppen niet altijd met absolute regelmaat zoals een metronoom. Kleine schommelingen zijn normaal en gezond. Als ze uit balans zijn, is dat een teken van stress en kan worden opgepikt door een smartwatch of fitnesstracker.