Tafel

Hoe tuinmeubelen goed te oliën?

Tuinmeubelen, bijvoorbeeld gekocht bij 4 seasons outdoor, worden meestal blootgesteld aan het weer. Als ze van hout zijn, hebben ze speciale zorg nodig. Omdat hout dat nat wordt en steeds weer droogt, de neiging heeft te barsten en af ​​te schilferen.

Week regelmatig met olie

Voor het onderhoud van het meubel is het voldoende als u het regelmatig inlaat met een geschikte olie. De olie is verkrijgbaar bij de bouwmarkt. Controleer voordat je koopt of je tuinmeubelen van hardhout (zoals eiken, beuken of essen) of zachthout (berken, populieren, zachthout zoals sparren) zijn gemaakt. Afhankelijk hiervan kun je verschillende oliën kopen.

Naast de kleurloze oliën krijg je er vaak ook wat met een donkere tint. Maar als je het koopt, houd er dan rekening mee dat de olie het hout toch een beetje donkerder maakt en de structuur ervan benadrukt. Hoe de tuinmeubelen te oliën? Als het meubel al chips of oneffenheden heeft, kunt u de houten oppervlakken licht schuren. Eventueel aanwezige verf dient vooraf afgeschuurd te worden. Let er bij het schuren op dat u uw ogen en luchtwegen tegen stof beschermt.

Voor het aanbrengen van de olie is een zachte, pluisvrije doek of borstel geschikt. Breng de olie niet te spaarzaam aan, maar wel zodanig dat deze niet druipt. Het duurt even voordat de olie is ingetrokken, daarna moet het hout verzegeld en waterdicht zijn. Hoe langer een stuk hout niet is onderhouden, hoe vaker u het opnieuw moet schilderen. Met olie is dit eenvoudig mogelijk. Zodra de eerste laag is ingetrokken, kunt u een tweede laag aanbrengen.

Alternatieve lijnolie

Als alternatief voor de relatief dure olie uit de bouwmarkt kun je ook lijnzaadolie gebruiken. Dit is ook geschikt voor buitengebruik en trekt ongeveer even snel in. Het voordeel: het is 100% natuurlijk. Als de lijnolie niet snel genoeg intrekt, kun je deze opwarmen. U kunt lijnolie ook als lijnolievernis kopen. Zorg er echter voor dat het droogadditief geen lood of andere gifstoffen bevat. De lijnolievernis zou veel sneller moeten drogen.

Na het drogen moet overtollige olie met een droge, pluisvrije doek worden afgeveegd.

Gooi vodden op de juiste manier weg

Belangrijk: Als u een doek gebruikt om in te oliën, moet u deze beslist te drogen ophangen en niet verkreukeld weggooien. Omdat de olie in de vod zichzelf kan ontbranden. Sommige fabrikanten van lijnolievernis raden aan om de doek in water te weken en vervolgens weg te gooien.