Noord Holland

Tips voor recreatie in Noord-holland

De afgelopen jaren hebben wij onze zomervakantie altijd in Noord-Holland doorgebracht. Wij hadden daar een prima vakantiehuis maar helaas is het inmiddels van eigenaar veranderd en wordt het niet meer verhuurd.Gelukkig verandert de natuur niet en zal er dus zeker een reden zijn om terug te keren naar onze favoriete plek bij Callantsoog drive.

Iedereen die de omgeving een beetje kent, weet dat Callantsoog een klein dorpje direct achter de duinen is, waar in de zomer toeristen rondscharrelen – trouwens ook veel Duitsers. Maar ondanks de vele bezoekers blijft Callantsoog authentiek en gezellig. Op het strand zijn zowel de mooie en luxe strandtentjes als de nog ogenschijnlijk ongerepte plekjes waar rust en ontspanning aan de orde van de dag zijn, aantrekkelijk. Op deze manier blijft de plek aantrekkelijk en aantrekkelijk voor een vakantie voor gasten zonder behoefte aan “hype en actie”.

Desalniettemin vinden we het NOG rustiger en wonen daarom graag in het naburige Groote Keeten. “Plaats” is bijna te veel om hier te zeggen. Eigenlijk heeft Groote Keeten alleen een strandovergang, een grote parkeerplaats voor bezoekers, een paar huizen met vakantieappartementen direct aan de rand van de duinen en een kleine vakantieplaats met een aangrenzende camping. Er is geen stadscentrum en om te winkelen moet je naar Callantsoog of Julianadorp – iets ten noorden van Groote Keeten. Nou ja, maar dat is precies wat het zo mooi maakt: de rust!

Zonnen en relaxen op het strand

Als je van drukte houdt, kun je met je strandtent direct aan de strandovergang een mooi plekje zoeken – inclusief de geur van zonnebrandcrème en mensen kijken. Wij geven de voorkeur aan de vrijere gebieden iets verder naar rechts of links. Daar is het rustiger en is er nog genoeg ruimte voor een potje jeu de boules of beachtennis tussendoor, wat bekend staat als onderdeel van een dagje strand.

Koffie of biertje in strandpaviljoen ’t Klavertje Vier

… of een lekkere patat, salade, een broodje – het maakt niet uit: het smaakt hier altijd goed! Perfecte plek voor een ontspannen middagsnack met cappuccino en typisch Hollandse appeltaart tussen zonnebaden en relaxen op het strand of als onderbreking van een lange wandeling langs het water. Meneer Liebchen en ik hebben hier al menige avond doorgebracht en de zonsondergang vanaf het prachtige terras bekeken – een heerlijke plek om tot rust te komen!

Fiets

In Nederland kun je bijna overal fietsen op routes die hier perfect op zijn voorbereid. Vanuit Groote Keeten kun je verder naar het noorden rijden naar bijvoorbeeld Den Helder. Het stadje zelf is niet bijzonder mooi, maar hier vertrekken de schepen naar Texel en kun je vanaf de verharde boulevard de drukte van de haven aanschouwen. Of je rijdt langs de duinenrij via Callantsoog naar het zuiden, bijvoorbeeld naar Petten of verder – afhankelijk van de wind en hoe geconditioneerd je bent. We houden van de vele paden door het weidse duinlandschap bij Schoorl en Bergen aan Zee. Dit is een heel andere wereld en absoluut de moeite waard voor een dagje uit – of het nu op de fiets, te voet of zelfs te paard is, er zijn extra paden voor alle vervoersmiddelen die kilometers door de duinen en bossen slingeren tussen Bergen en Bergen aan Zee. Maar je kunt ook het binnenland in fietsen – langs de velden, langs windmolens, rustieke boerderijen en door schattige dorpjes. De routes zijn overal goed bewegwijzerd en bij elk kruispunt kun je spontaan beslissen waar je heen gaat – de perfecte voorwaarde voor een vakantie in traagheid en mindfulness, zonder stress en organisatorische inspanning!

Wandelen in Alkmaar en Hoorn

Als het weer niet geschikt is voor het strand, en dat kan op de Noordzee het geval zijn, is een uitstapje naar een van de dichtstbijzijnde steden een goed idee. Op een gegeven moment komt, althans voor mij, de winkel- en café-stemming weer naar boven, die je heerlijk kunt bevredigen, bijvoorbeeld in Alkmaar of Hoorn. Hier raad ik aan om je gewoon te laten gaan en niet per se met een plan en to-do lijst de winkels op en verken bezienswaardigheden. Bij mijn eerste bezoek aan Alkmaar las ik vooraf een paar blogberichten, maar gaf de vele goede tips al snel op en verkende de stad gewoon zelf. Kijk, ik had uiteindelijk alle mooie plekjes gezien die voorheen op de bloggerslijstjes stonden.

Dineren bij Paal 6

Soms was het mijn verjaardag tijdens onze vakantie en soms gebruikten we het midden van de dag om echt een grote en fijne maaltijd te hebben. Het moet Paal 6 zijn bij de Julianadorp strandovergang! Natuurlijk kun je er ook gewoon zonder gelegenheid een kopje koffie drinken, bij zonsondergang op het terras genieten van een biertje of een wijntje en natuurlijk, afhankelijk van je portemonnee, gewoon lekker uit eten gaan.

Nog goedkoper maken

Als je voor jou en je gezin de kortingskaart van nappas aanschaft, krijg je korting op diverse evenementen en dagjes uit in Nederland.