Rits

Ritsen onderhouden en repareren

Ritsen zijn vaak een zwak punt in kleding en uitrusting. Of het nu gaat om rijlaarzen, jacks of broeken – een kapotte rits is vervelend en duur. De sluitingen zijn niet altijd gemakkelijk te verwisselen en vervangende ritsen zijn meestal duur. Met een beetje zorg kun je de levensduur van de ritsen aanzienlijk verlengen.

Zorg voor ritsen

Sluit altijd ritsen voor het wassen

Vooral in de wasmachine kan de open rits gemakkelijk ergens vast komen te zitten, waardoor de tanden verbuigen. Dan kan de rits niet meer soepel geopend en gesloten worden, sluit daarom altijd de ritsen van kledingstukken voordat u ze wast. Zelfs met rijlaarzen is de gesloten rits minder gevoelig.

Zorg voor kronkelige ritsen

Als ritsen niet soepel lopen, gebruik je aanzienlijk meer kracht om ze te openen en te sluiten. Er is altijd een risico op het uitscheuren van het dragermateriaal of de tanden. Ritsen zijn relatief eenvoudig te smeren. Kunststof ritsen zijn eenvoudig in te smeren met siliconenspray. Zorg er bij het spuiten voor dat de spray alleen op de rits terechtkomt en niet op de stof. Metalen ritsen kunnen worden gesmeerd met grafiet of was. Naast spray is hiervoor ook een kaars of een zacht potlood geschikt.

Ritsen repareren

Gebroken

Als alleen het lipje van de slider eraf springt, kan dit vrij eenvoudig worden verholpen. Een paperclip die in de schuif wordt geschroefd, zorgt voor een snelle oplossing. Een kleine vlecht gemaakt van meerdere wollen draden of een leren string is stabieler en duurzamer.

Losse schuifregelaar

Als de schuif een beetje is doorgebogen en niet meer houdt, kunt u deze voorzichtig buigen met een tang of erop tikken met een hamer. Het is belangrijk om het open uiteinde samen te knijpen en niet het deel met de brug.

Kapotte schuifregelaar

Als de glijbaan volledig kapot is, kunt u een vervangende glijbaan installeren. Deze reserveonderdelen zijn onder de merknaam ZlideOn voor bijna alle ritsen verkrijgbaar in speciaalzaken. Het is het beste om de ritssluiting mee te nemen, zodat het reserveonderdeel ook past.

Helaas kunnen ontbrekende tanden of gescheurd dragermateriaal niet meer worden gerepareerd. In deze gevallen kan helaas alleen een vervangende ritssluiting helpen. Hiervoor moet eerst de oude rits worden verwijderd en vervolgens een nieuwe worden vastgenaaid. Helaas is dit niet altijd zonder meer mogelijk. Vraag een modificatiestudio hoeveel de reparatie gaat kosten en of het de moeite waard is.