Vogels

Schone voerbak voor mijn vogels

Ik heb zoveel plezier met mijn vogels in de tuin! Om ze allemaal goed te verzorgen, heb ik een tweede vogelvoeder gekocht.

De mussen fluiten het nog niet van de daken

Er is een nieuwe vogelvoeder in de tuin. Ik was benieuwd of mijn vogels het zouden nemen. Het duurde zelfs een paar dagen voordat ik de eerste nadering vanuit het keukenraam zag: een pimpelmees! En even later kwam er een roodborstje, die waarschijnlijk verbaasd was dat hij zonder stress onder dit dak vogelzaad kon plukken. Want aan de andere kant van het huis wordt van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat gestreden om de beste plaatsen in het gevestigde houten huis. De pittige troep mussen en de zwerm merels maken het voor gereserveerde vogels niet gemakkelijk om in alle rust iets lekkers te stelen.

Om ervoor te zorgen dat de wilde vogels in mijn tuin gezond de winter doorkomen, maak ik de vogelvoederbak elke 14 dagen schoon. Mest en oud voer, dat vaak aan de voet van de voersilo en in de hoeken blijft steken, wordt met een handbezem weggeveegd. Ik veeg vuil en uitwerpselen gewoon weg met heel warm water. Ik gebruik geen schoonmaakmiddelen omdat het de vogels schaadt!

Natuurlijk belandt het ene of het andere graan in het heetst van de strijd op de grond. Waar het mooie koppel duiven zichtbaar blij mee is! Mijn tuin is al jaren haar chill-out zone. Ze gaan ’s ochtends wandelen op het grasveld en nemen overdag af en toe een slokje water. En mij goed vermaken. Want het is grappig om te zien hoe een duif scheef probeert te balanceren op de opstaande rand van het voederdak, om aan het einde in het voederhuis te springen. Ze oefende twee jaar… en kreeg een of ander klein ongelukje. Maar een paar weken geleden is ze er echt in geslaagd om in de voederbak te tuimelen. Eerlijk gezegd verdient ze de granen!

Ik gebruik een handbezem om het oude vogelzaad uit de vogelvoederbak in een kom te vegen. Als de vloer niet erg vuil is, volstaat het afvegen met een doek. Aangezien mijn vogelvoeder niet te veel wordt gevlogen, is een kleine portie voer voldoende.

Hoe u uw vogels op de juiste manier kunt voeren in de vogelvoeder?

Ik koop al heel lang voedingsmiddelen met veel havermout, gepelde zonnebloempitten, gierst en pinda’s. Het mengsel is gemaakt voor veel vogelsoorten en bespaart me in het voorjaar ongewenste nieuwe planten in de bedden en terrasscheuren. Zodat het eten niet vies of vochtig wordt, verdeel ik maar genoeg voor een of twee dagen. Om knelpunten in de aanvoer te voorkomen, hang ik mezenringen op. Misschien heb ik met mijn nieuwe voerhuis een goed alternatief gecreëerd voor iedereen die niet bang is voor chique nieuwbouw…

Dit is wat een goed voerhuis onderscheidt

Om ervoor te zorgen dat het vogelzaad er niet uit valt, dient de bodem van de vogelvoederbak te worden voorzien van richels. De randstrips maken het schoonmaken lastig, maar samen met een overhangend dak beschermen ze tegen regen en wind. Omdat mijn nieuwe voerbak niet zo’n diep dak heeft, heb ik hem op een heel beschutte plek gezet. De smalle koperen ring, die idealiter kan worden losgemaakt, houdt het voedsel op zijn plaats… maar ik weet niet zeker of het voldoende beschermt tegen nattigheid en wind. We zullen zien…